Buikpijn, winderigheid, maagzuur, dunne ontlasting, verstopping en een opgeblazen gevoel? Bijna 2 miljoen Nederlanders heeft een prikkelbare darm. De darm beweegt dan of teveel of te weinig. Deze onschuldige aandoening kan je leven op z’n kop zetten. Als dit te vaak gebeurt, kan het je leven gaan beheersen.
Misschien laat je al bepaalde producten uit je eetpatroon weg, vermijd je gezelschappen of probeer je extra vezels te eten? Maar waar doe je precies goed aan? En eet je dan nog wel genoeg of mis je iets als je geen melkproducten meer neemt?
Op zoek naar een oplossing
Door alle factoren onder de loep te nemen die mogelijk invloed hebben op je spijsvertering, kunnen we in kaart brengen waar verandering gunstig lijkt. Een eliminatie is niet altijd de beste oplossing.
Tijdens een uitgebreide intake brengen we alles in kaart: het dag- en eetritme, beweging, slaap, medicatie, maar ook stress en ontspanning. Welke rol spelen deze en andere factoren in het ontstaan en aanhouden van jouw buikklachten?
Het bijhouden van een uitgebreid eetdagboek is vaak meermalen onderdeel van de dieetbehandeling. Zo evalueer je eenvoudig de periode die achter je ligt.
Vaak is juist iets toevoegen aan je eetpatroon minstens zo effectief. Mocht het vermijden van gezonde producten verlichting brengen, dan kijken we naar geschikte vervangers, zodat je goed gevoed blijft.
Bepaalde slecht verteerbare koolhydraten, de FODMaPs, kunnen oorzaak zijn van je buikklachten. Hierbij volg je een traject van eliminatie en provocatie om de blijvende triggers in beeld te krijgen.
Naast prikkelbare darm en het FODMaP-beperkte dieet weten we ook raad bij obstipatie, IBD, Gastric Bypass en maagklachten.